ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ

16 февруари, 2018

Посещението бе във връзка с българското евро-председателство и 10 годишнината от българското евро-членство. Конкретната цел бе да се изследва положението на македонското малцинство в България. Делегацията бе в състав: Лорена Лопез от Баския, Анке Спурендонк от датското малцинство в Германия и Андреа Коко от Сардиния, всичките заместник председатели на ЕФА. Те пристигнаха в България по молба на ОМО „Илинден“ - ПИРИН, които бяха и домакин на посещението.

Посещението започна на 15 февруари и завърши на 16-ти. Основните срещи бяха с председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и с македонските организации в България. Опитите на ЕФА да организира среща с български институции се оказаха безуспешни – българските власти дори не благоволиха да им дадат някакъв отговор. На организираната пресконференция дойде само един журналист потвърждавайки практиката да се игнорират и премълчават македонците в България. В събота делегацията се срещна с Българския Хелзинкски комитет.

В публикуваното съобщение от ЕФА те ясно застават зад исканията на македонското малцинство, настояват за негово признаване от българските власти и започване на диалог с македонците. България трябва да изпълнява своите задължения по подписаните договори.

Делегацията оцени посещението като едно от най-плодородните направени от тях досега и бяха договорени голям брой общи инициативи с ОМО „Илинден“ - ПИРИН на международно ниво за пробиване на българската блокада пред македонците.Poseta na delegacija od EFA

Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.