РЕЧ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ОМО „Илинден“ - ПИРИН АЛЕКСАНДЪР СПАСОВ НА ГЕНЕРАЛНАТА АСАМБЛЕЯ НА ЕФА НА 13 АПРИЛ 2018

по повод предложената от ОМО „Илинден“ - ПИРИН и Виножито

Декларация срещу дискриминацията на македонските малцинства в България и Гърция


24 април, 2018

Read this page in English

Александър Спасов Дами и господа
Делегати на Европейския свободен алианс

Благодаря на ЕФА за храбрата подкрепя, която от години дава на македонците в България и Гърция и за възможността да представя пред вас, делегатите на ЕФА, драматичната ситуация на Македонците в тези страни членки на Европейски съюз – България и Гърция. Благодаря особено на Лорена и на нейните колеги за посещението което направиха на македонското малцинство в България през февруари тази година

Македонските малцинства, които живеят като коренно население в Гърция и България продължават да се сблъскват с дискриминация и дори с отричане на тяхното съществуване от страна на тези две страни – България и Гърция. Те са редовна цел на слово на омраза в медиите, които промовират стереотипи срещу тях като това, че самоопределението като македонец представлява национално предателство срещу България и поради това на македонците се гледа като на врагове на държавата в която живеят, т.е. България.

Нито едно от правата предвидени с Рамковата конвенция за националните малцинства не е дадено на македонците, напротив те са обект на планомерна и продължаваща десетилетия асимилация. Като последица от асимилацията, дискриминация и постоянния натиск броя на македонците бе намален от 187 000 през 1940-те и 19950-те години до 1600 на преброяването през 2011. Гърция дори и не споменава македонците в своите преброявания.

Въпреки че България изгуби 11 случая в Европейския съд по правата на човека заради нарушаване правата на македонците, тя не е регистрирала дори една македонска организация, включително и ОМО „Илинден“ - ПИРИН.

Българското правителство игнорира решително всички предложения от национални и международни организации, включително ООН, Комисаря по правата на човека в Съвета на Европа и т.н. за подобряване на правата на македонците.

За съжаление, институциите в България и Гърция, които би трябвало да защитават гражданите срещу дискриминацията на етническа основа самите са извор на дискриминация срещу македонците и прикриват дискриминацията срещу тях.

10 години откакто България стана член на Европейския съюз положението на македонското малцинство не се е подобрило. Срамно е, че държава, която е член на Европейския съюз и в момента председател на същия дискриминира малцинствата на своя територия.

Срамно е че Европейския съюз толерира тези две страни членки дискриминиращи хора ащото са това, което са – македонци.

Европейската пасивност по този въпрос в миналото и сега, окуражава българската и гръцката политика на отричане на македонските малцинства да бъде издигната на международно ниво. Тези страни злоупотребяват позицията си на член на Европейския съюз за да блокират членството в Съюза на Република Македония.

България и Гърция искат от Р Македония да се откаже от конституционното си задължение да защитава македонските малцинства в тези страни и дори да се отрече от основите на македонската национална идентичност като името, историята и езика. Драматичен пример и скорошната позиция на България „Македония в Европа? – да, македонизма (македонската идентичност) – не!“

Политиките на дискриминация и непризнаване на македонците в Българя и Гърция са вероятно последната тоталитарна политика в Европейския съюз. В България тя има корен в комунистическия режим по времето на Студената война и управлението на Тодор Живков. В Гърция – в профашистките режими след Втората световна война в Гърция.

За това, ние настояваме инициативата за Защитен малцинствен пакет подписана от 1 000 000 души да бъде реализирана на практика така че хората да могат да почувстват промяната, да почувстват, че са чути и да могат да започнат да вярват повече в проекта Европа.

Ние настояваме подхода „няма конфликт – няма проблем“ да бъде изоставен. Трябва да решаваме проблемите между етническите групи преди да се стигне до конфликт.

Вярваме, че отношенията между нациите живеещи в обща страна както и отношенията между държавите трябва да бъдат градени на основата на справедливост, равнопоставеност и взаимно уважение.

Силно вярваме, и се надяваме, че ЕФА ще продължи да издига гласа си за забравените и дискриминирани малцинства в Европа.


Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.