ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ВСЕМАКЕДОНСКИЯ СЪБОР В МЕЛНИК ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

22 април, 2018

Свидетели сме на една продължаваща десетилетия политика на отричане на македонската нация и нейните малцинства и на опити името Македония и македонец да бъде превърнато в географско понятие. Категорично протестираме срещу опитите да се узурпира името и историята на Македония от страна на Гърция, както и опитите на същата да принуди Р Македония да смени името си за да угоди на тази гръцка политика.

Името на Република Македония е нейно суверенно право и право на нейните граждани. Никой няма право да налага на един народ да преговаря за своята идентичност.

Натиска върху Македония да си смени името е насочен срещу правото на самоопределение, правата на човека, суверенитета на държавата Македония, принципите на демокрацията и равноправието.

Ето защо като македонци и европейски граждани ние:
1. Осъждаме злоупотребата на позицията член на Европейския съюз и НАТО от страна на Гърция и нейното блокиране на членството на Р Македония в тези две международни структури.
2. Осъждаме опитите на Гърция да принуди, чрез това блокиране Р Македония не само да промени името си, но и да промени идентичността на македонската нация.
3. Осъждаме подкрепата давана от отредени среди в България, които издигнаха антихуманния и тоталитарен лозунг „Македония в Европа – да, македонизма – не!“
4. Осъждаме превръщането на намиране решение угодно за Гърция в условие за интеграцията на Македония в ЕС и НАТО.
5. Осъждаме пасивността на Европейския съюз, която позволява от негово име да се реализират тъмни балкански политики. Вместо Гърция и България да бъдат притиснати да уважават правата на македонските малцинства, се позволява на същите да оспорват и унижават македонската нация.
6. Осъждаме действията на Р Гърция като националистически и в крещящо противоречие с основните ценности на Европейския Съюз и на демокрацията, за чийто ценности самата Р Гърция се смята за люлка.

Заявяваме, че няма да приемем никакво решение, което поставя под въпрос нашата македонска идентичност, за която стотици лежаха в българските затвори и хиляди страдаха по различни начини.


Back to previous page Back to top
Main About Us News Activities Documents Photo Gallery Media Contact Links
� 1999-2021 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.