ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ

16 февруари, 2018

Посещението бе във връзка с българското евро-председателство и 10 годишнината от българското евро-членство. Конкретната цел бе да се изследва положението на македонското малцинство в България. Делегацията бе в състав: Лорена Лопез от Баския, Анке Спурендонк от датското малцинство в Германия и Андреа Коко от Сардиния, всичките заместник председатели на ЕФА. Те пристигнаха в България по молба на ОМО „Илинден“ - ПИРИН, които бяха и домакин на посещението.

Посещението започна на 15 февруари и завърши на 16-ти. Основните срещи бяха с председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и с македонските организации в България. Опитите на ЕФА да организира среща с български институции се оказаха безуспешни – българските власти дори не благоволиха да им дадат някакъв отговор. На организираната пресконференция дойде само един журналист потвърждавайки практиката да се игнорират и премълчават македонците в България. В събота делегацията се срещна с Българския Хелзинкски комитет.

В публикуваното съобщение от ЕФА те ясно застават зад исканията на македонското малцинство, настояват за негово признаване от българските власти и започване на диалог с македонците. България трябва да изпълнява своите задължения по подписаните договори.

Делегацията оцени посещението като едно от най-плодородните направени от тях досега и бяха договорени голям брой общи инициативи с ОМО „Илинден“ - ПИРИН на международно ниво за пробиване на българската блокада пред македонците.Poseta na delegacija od EFA

Back to previous page Back to top
MainAbout UsNewsActivitiesDocumentsPhoto GalleryMediaContactLinks
© 1999-2009 OMO "Ilinden" - PIRIN, All Rights Reserved.
This website is under development by: TJ-Hosting